Home / Systemen / Rookmelders woning

Rookmelders woning

Vanaf 1 juli 2022 is het hebben van rookmelders verplicht in alle Nederlandse woningen

In lijn met nieuwe wetgeving moeten alle bestaande woningen in Nederland in1 juli 2022 zijn uitgerust met rookmelders. Deze verplichting volgt op een eerdere maatregel uit 2003 die alleen gold voor nieuwbouwhuizen. Voor zelfstandige woningen wordt minstens één rookmelder per verdieping verplicht gesteld, maar voor kamerverhuur zijn rookmelders in elke kamer vereist. Dit betekent dat verschillende woningen verschillende installatiebehoeften hebben en dat niet elke ruimte geschikt is voor dezelfde soort rookmelder.

Waarom zijn rookmelders verplicht?

Jaarlijks worden meer dan 100.000 Nederlandse woningen door brand getroffen, waarbij gemiddeld 31 dodelijke slachtoffers vallen.Het ontbreken van rookmelders blijkt een belangrijke factor te zijn: bij meer dan 60% van dodelijke branden in woningen was er geen werkende rookmelder aanwezig. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft daarom besloten om rookmelders verplicht te stellen in alle woningen, in de hoop het aantal jaarlijkse slachtoffers met 13 te verminderen.

Wie is verantwoordelijk voor het plaatsen van de Rookmelder?

De eigenaar van een woning is vanaf 01 juli 2022 wettelijk verplicht om rookmelders te hebben. In het geval van huurwoningen is de verhuurder verantwoordelijk voor het plaatsen van rookmelders volgens de voorschriften. 

Welk type rookmelder plaatsen?

Elke woning en situatie is uniek, waardoor de keuze van rookmelders complex kan zijn. Er zijn verschillende soorten rookmelders, zoals thermische of optische varianten, en ze kunnen werken op batterijen, accu’s of 230 volt. Bijvoorbeeld, een thermische rookmelder is meer geschikt voor de keuken, terwijl een optische rookmelder beter past in een gang. Rookmelders die werken op 230 volt moeten voldoen aan de NEN 2555 eisen, waardoor ze kunnen worden gekoppeld aan andere rookmelders of aan smartphones.

Moderne rookmelders worden steeds geavanceerder, zoals modellen met accu’s die tot wel 10 jaar meegaan zonder vervelende pieptonen. Daarnaast zijn er steeds slimmere systemen die zorgen voor snellere en eenvoudigere installatie van rookmelders.

 

Neem contact met ons op voor meer informatie:

[contact-form-7 id=”10″]
Rookmelder
Bezoek Webshop